Makové koláčky z jahel Normy pro MŠ

MAKOVÉ KOLÁČKY Z JAHEL
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
Dop. příloha: omáčka z dušeného ovoce 150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáZtráta Čistá
voda22003200
jáhly400400
ovesné vločky300300
mák150150
ovoce (na zdobení)1002575
olej5050
cukr150150
sůl11
koriandr0.50.5
hřebíček0.10.1
badyán0.50.5
Čistá celkem4327.1
Tepelné ztráty celkem-1327.1
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3000
Množství jedné porce300

Popis přípravy

Jáhly a kroupy přebereme a namočíme (není nutné). Jsou-li jáhly starší je třeba je před namáčením spařit. Vodu po namáčení slíváme (vypustíme).
Druhý den je uvaříme ( asi 45 nim) v čisté vodě se solí, cukrem a kořením, tak aby zrna byla měkká a aby se všechna voda vyvařila. (Při nadbytečném množství nevyvařené vody je těsto řídké a špatně se s ním pracuje).
Uvařenou obilovinu necháme vychladnout (po vychladnutí se s obilovinou lépe pracuje), pak ji pomeleme, přidáme olej, mletý mák a vše dobře promícháme.
Z těsta tvarujeme kulaté koláčky. Zdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Klademe na vymazaný plech do mírně vyhřáté trouby (150 Co) a zvolna pečeme asi 30 minut podle velikosti koláčků.