Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
Dop. příloha: omáčka z dušeného ovoce 150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Ztráta | Čistá |
voda | 2200 | 3200 | |
jáhly | 400 | 400 | |
ovesné vločky | 300 | 300 | |
mák | 150 | 150 | |
ovoce (na zdobení) | 100 | 25 | 75 |
olej | 50 | 50 | |
cukr | 150 | 150 | |
sůl | 1 | 1 | |
koriandr | 0.5 | 0.5 | |
hřebíček | 0.1 | 0.1 | |
badyán | 0.5 | 0.5 | |
Čistá celkem | 4327.1 | ||
Tepelné ztráty celkem | -1327.1 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3000 | ||
Množství jedné porce | 300 |
Popis přípravy
Jáhly a kroupy přebereme a namočíme (není nutné). Jsou-li jáhly starší je třeba je před namáčením spařit. Vodu po namáčení slíváme (vypustíme).
Druhý den je uvaříme ( asi 45 nim) v čisté vodě se solí, cukrem a kořením, tak aby zrna byla měkká a aby se všechna voda vyvařila. (Při nadbytečném množství nevyvařené vody je těsto řídké a špatně se s ním pracuje).
Uvařenou obilovinu necháme vychladnout (po vychladnutí se s obilovinou lépe pracuje), pak ji pomeleme, přidáme olej, mletý mák a vše dobře promícháme.
Z těsta tvarujeme kulaté koláčky. Zdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Klademe na vymazaný plech do mírně vyhřáté trouby (150 Co) a zvolna pečeme asi 30 minut podle velikosti koláčků.