Koláč s mákem a ovocem Normy pro MŠ

KOLÁČ S MÁKEM A OVOCEM
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
celozrnná mouka700700
hladká mouka300300
sójová mouka100100
mléko800800
olej120120
cukr120120
kvasnice1515
sůl33
ovoce1000250750
NÁDIVKA
mák150150
celozrnná mouka5050
cukr5050
sůl11
hřebíček0.10.1
koriandr0.10.1
voda600600
POSÝPKA
celozrnná mouka8080
hladká mouka8080
cukr8080
máslo8080
skořice33
Čistá celkem4082.2
Tepelné ztráty celkem-1082.2
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3000
Množství jedné porce300

Příprava kvásku
Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta
Do mísy dáme celozrnnou, sójovou, hladkou mouku, cukr, sůl, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme je vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na díly, které vyválíme na pláty asi 5 mm vysoké. Na rostlinným tukem potřený plech dáme pláty těsta, potřeme vychladlou nádivkou, poklademe očištěným a děleným ovocem a necháme zvolna kynout. Vykynuté koláče posypeme posýpkou, okraje potřeme mlékem a pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi 10 - 15 minut).
Příprava nádivky
Mák pomeleme a spolu s celozrnnou moukou, cukrem, solí a kořením uvaříme na kaši. Necháme vychladnout.
Příprava posýpky
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme máslo a nožem je do mouky rozsekáme a dlaněmi rozemneme na jemnou posýpku.