Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
celozrnná mouka | 700 | 700 | |
hladká mouka | 300 | 300 | |
sójová mouka | 100 | 100 | |
mléko | 800 | 800 | |
olej | 120 | 120 | |
cukr | 120 | 120 | |
kvasnice | 15 | 15 | |
sůl | 3 | 3 | |
ovoce | 1000 | 250 | 750 |
NÁDIVKA | |||
mák | 150 | 150 | |
celozrnná mouka | 50 | 50 | |
cukr | 50 | 50 | |
sůl | 1 | 1 | |
hřebíček | 0.1 | 0.1 | |
koriandr | 0.1 | 0.1 | |
voda | 600 | 600 | |
POSÝPKA | |||
celozrnná mouka | 80 | 80 | |
hladká mouka | 80 | 80 | |
cukr | 80 | 80 | |
máslo | 80 | 80 | |
skořice | 3 | 3 | |
Čistá celkem | 4082.2 | ||
Tepelné ztráty celkem | -1082.2 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3000 | ||
Množství jedné porce | 300 |
Příprava kvásku
Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta
Do mísy dáme celozrnnou, sójovou, hladkou mouku, cukr, sůl, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme je vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na díly, které vyválíme na pláty asi 5 mm vysoké. Na rostlinným tukem potřený plech dáme pláty těsta, potřeme vychladlou nádivkou, poklademe očištěným a děleným ovocem a necháme zvolna kynout. Vykynuté koláče posypeme posýpkou, okraje potřeme mlékem a pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi 10 - 15 minut).
Příprava nádivky
Mák pomeleme a spolu s celozrnnou moukou, cukrem, solí a kořením uvaříme na kaši. Necháme vychladnout.
Příprava posýpky
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme máslo a nožem je do mouky rozsekáme a dlaněmi rozemneme na jemnou posýpku.