Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
Dop. příloha: omáčka z dušeného ovoce 150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Ztráta | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
jáhly | 500 | 500 | |
krupky | 300 | 300 | |
mletý kokos | 150 | 150 | |
ovoce (na zdobení) | 100 | 25 | 75 |
olej | 50 | 50 | |
cukr | 150 | 150 | |
koriandr | 0.5 | 0.5 | |
sůl | 1 | 1 | |
Čistá celkem | 4226.5 | ||
Tepelné ztráty celkem | -1226.5 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3000 | ||
Množství jedné porce | 300 |
Popis přípravy
Jáhly a kroupy přebereme a namočíme. Jsou-li jáhly starší je třeba je před namáčením spařit. Vodu po namáčení slíváme (vypustíme).
Druhý den je uvaříme ( asi 45 nim) v čisté vodě se solí, cukrem a kořením, tak aby zrna byla měkká a aby se všechna voda vyvařila. (Při nadbytečném množství nevyvařené vody je těsto řídké a špatně se s ním pracuje).
Uvařenou obilovinu necháme vychladnout (po vychladnutí se s obilovinou lépe pracuje), pak ji pomeleme, přidáme olej, mletý kokos a vše dobře promícháme.
Z těsta tvarujeme kulaté koláčky. Zdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem). Klademe na vymazaný plech do mírně vyhřáté trouby (150 Co) a zvolna pečeme asi 30 minut podle velikosti koláčků.