DUŠENÁ ZELENINA S OREGANEM
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-100 g Dítě-50 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
mrkev | 500 | 100 | 400 |
petržel | 200 | 40 | 160 |
celer | 200 | 40 | 160 |
kapusta | 150 | 30 | 120 |
jablko | 100 | 25 | 75 |
hrášek mražený | 200 | 200 | |
cibule | 100 | 15 | 85 |
olej | 10 | 5 | |
cukr krystal | 10 | 2 | |
oregano | 0.5 | 0.5 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 1247.5 | ||
Tepelné ztráty celkem | -247.5 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 1000 | ||
Množství jedné porce | 100 |
Příprava dušené zeleniny
Na oleji zpěníme cibuli. Pak přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu, jablko, spařenou a nakrájenou kapustu, mražený hrášek, cukr, oregano a na mírném ohni dusíme bez vody a soli pod poklicí do poloměkka (asi 10 minut).
Hotovou zeleninu sypeme jemně krájeným pórkem.