DUŠENÁ ZELENINA S MAHÁ KOŘENÍM
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-100 g Dítě-50 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
květák | 300 | 300 | |
petržel | 200 | 40 | 160 |
mrkev | 500 | 100 | 400 |
kedlubna | 100 | 20 | 80 |
zel.papriky | 200 | 50 | 150 |
pórek | 100 | 20 | 80 |
olej | 10 | 5 | |
cukr krystal | 10 | 2 | |
oregano | 0.5 | 0.5 | |
Čistá celkem | 1177.5 | ||
Tepelné ztráty celkem | -177.5 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 1000 | ||
Množství jedné porce | 100 |
Popis přípravy
Na oleji zpěníme cibuli a pak přidáme Mahá koření, které opatrně prohřejeme až zpěníme (asi 20 sekund). Dáváme pozor, aby se Mahá koření nespálilo. Pak přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu současně s cukrem a na mírném ohni dusíme bez vody a soli pod poklicí do poloměkka (asi 10 minut).