Kynutý celozrnný knedlík Normy pro MŠ

KYNUTÝ CELOZRNNÝ KNEDLÍK
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-160 g Dítě-80 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda800800
celozrnná mouka400400
hrubá mouka200200
sójová mouka100100
sůl88
rohlík (4 ks)160160
KVÁSEK
droždí1010
cukr88
mléko5050
Čistá celkem1736
Tepelné ztráty celkem-136
Množství pokrmu pro deset dospělých osob1600
Množství jedné porce160

Příprava kvásku
Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta
Do mísy dáme celozrnnou, sójovou, hladkou mouku, sůl, vykynutý kvásek, vlažnou vodu a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby, vmícháme na kostky krájené rohlíky a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky o váze asi 800 g, které rozválíme na stejnoměrné šišky o průměru asi 5 cm.
Na teplejším místě necháme ještě dokynout asi 20 min.
Vaříme v dostatečném množství osolené vody (nebo v ubrousku nebo v páře).
Knedlíky dáváme do hrnce nakynutou stranou dolů, aby spodní strana během vaření mohla ještě nakynout.
Vložené knedlíky ve vařící vodě musí volně plavat
Knedlíky vaříme 15-20 min., zpočátku neodkrýváme
Překrojíme a přesvědčíme se, zda jsou uvařené.
Ihned po vyjmutí 3x propíchneme vidličkou a povrch potřeme olejem, aby knedlíky neoschly.
Hladšího povrchu dosáhneme, když knedlíky vaříme v páře.