Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-160 g Dítě-80 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 800 | 800 | |
celozrnná mouka | 400 | 400 | |
hrubá mouka | 200 | 200 | |
sójová mouka | 100 | 100 | |
sůl | 8 | 8 | |
rohlík (4 ks) | 160 | 160 | |
KVÁSEK | |||
droždí | 10 | 10 | |
cukr | 8 | 8 | |
mléko | 50 | 50 | |
Čistá celkem | 1736 | ||
Tepelné ztráty celkem | -136 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 1600 | ||
Množství jedné porce | 160 |
Příprava kvásku
Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta
Do mísy dáme celozrnnou, sójovou, hladkou mouku, sůl, vykynutý kvásek, vlažnou vodu a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby, vmícháme na kostky krájené rohlíky a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky o váze asi 800 g, které rozválíme na stejnoměrné šišky o průměru asi 5 cm.
Na teplejším místě necháme ještě dokynout asi 20 min.
Vaříme v dostatečném množství osolené vody (nebo v ubrousku nebo v páře).
Knedlíky dáváme do hrnce nakynutou stranou dolů, aby spodní strana během vaření mohla ještě nakynout.
Vložené knedlíky ve vařící vodě musí volně plavat
Knedlíky vaříme 15-20 min., zpočátku neodkrýváme
Překrojíme a přesvědčíme se, zda jsou uvařené.
Ihned po vyjmutí 3x propíchneme vidličkou a povrch potřeme olejem, aby knedlíky neoschly.
Hladšího povrchu dosáhneme, když knedlíky vaříme v páře.