Dušená rýže Normy pro MŠ

DUŠENÁ RÝŽE
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-150 g Dítě-80 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda12001200
rýže natural600600
cibule1001585
olej2020
sůl1010
Mahá koření1010
bobkový list0.10.1
Čistá celkem1925.1
Tepelné ztráty celkem-425.1
Množství pokrmu pro deset dospělých osob1500
Množství jedné porce150

Popis přípravy

Rýži přebereme, důkladně promyjeme v horké vodě a předem namočíme, nejlépe přes noc. Olej prohřejeme, přidáme Mahá koření a krátce zamícháme, dáváme pozor aby se koření nepřipálilo, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova, zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list, rýži, vše přivedeme do varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká, sypká a voda se vyvařila.
Před podáváním je dobré nechat rýži ještě chvíli "dojít" pod pokličkou.