Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
brambory | 300 | 240 | |
mrkev | 50 | 10 | 40 |
zelí | 300 | 225 | |
cibule | 50 | 7,5 | 42.5 |
olej | 20 | 20 | |
sůl | 10 | 10 | |
kmín | 2 | 2 | |
majoránka | 1 | 1 | |
zázvor | 1 | 1 | |
kurkuma | 1 | 1 | |
petrželová nať | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3622.5 | ||
Tepelné ztráty celkem | -322.5 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
Brambory očistíme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody spolu s kmínem, zázvorem a kurkumou. Na oleji osmahneme cibulku, krátce orestujeme nakrájenou mrkev a přidáme ji do polévky. Kapustu nakrájíme, spaříme a vložíme do polévky pět minut před koncem varu. Dochutíme česnekem, majoránkou a petrželovou natí.