Zelenivová polévka s pohankou Normy pro MŠ

ZELENINOVÁ POLÉVKA S POHANKOU
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda30003000
pohanka100100
mrkev1002080
petržel1002080
celer20040160
cibule1001585
olej2020
česnek1019
rajský protlak3030
sůl1010
Mahá koření1010
majoránka11
pórek5040
Čistá celkem3625
Tepelné ztráty celkem-325
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji, přisypeme Mahá koření, přidáme očištěnou na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme. Ke konci přidáme protlak a krátce orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme sůl, česnek, majoránku a přebranou pohanku. Vaříme zvolna, až je zelenina měkká. Do hotové polévky přidáme jemně krájený pórek.