Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
mrkev | 100 | 20 | 80 |
petržel | 100 | 20 | 80 |
celer | 100 | 20 | 80 |
kapusta | 100 | 20 | 80 |
cibule | 100 | 20 | 80 |
olej | 20 | 20 | |
česnek | 10 | 9 | |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
majoránka | 1 | 1 | |
nové koření (4 ks) | 0.2 | 0.2 | |
zázvor | 1 | 1 | |
kurkuma | 1 | 1 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
nudle | 100 | 240 | |
Čistá celkem | 3732.2 | ||
Tepelné ztráty celkem | -432.2 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
OSMAHNUTÍ
Základ- Očištěná a nakrájená cibule, olej: na oleji osmahneme cibuli asi 10-15 minut.
Zavářka- Mahá koření: ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a necháme zpěnit ještě asi 20 vteřin.
Zavářka2-
přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme: nakrájenou a spařenou kapustu, sůl, česnek, zázvor, kurkumu a nové koření. Vaříme asi 20 minut až je zelenina měkká. Do hotové polévky vložíme zvlášť ve slané vodě vařené nudle.
Dochutíme majoránkou a nakrájeným pórkem.