Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech | |||
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
brambory | 400 | 80 | 320 |
mrkev | 50 | 10 | 40 |
petržel | 50 | 10 | 40 |
celer | 50 | 10 | 40 |
kysané zelí | 50 | 10 | 40 |
cibule | 100 | 15 | 85 |
olej | 20 | 20 | |
česnek | 10 | 1 | 9 |
sůl | 10 | 10 | |
majoránka | 1 | 1 | |
kmín | 1 | 1 | |
nové koření (4 ks) | 0.2 | 0.2 | |
zázvor | 1 | 1 | |
kurkuma | 1 | 1 | |
petrželová nať | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3648.2 | ||
Tepelné ztráty celkem | -348.2 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
Brambory očistíme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody spolu s novým kořením, kmínem, zázvorem a kurkumou.
Na oleji osmahneme cibulku, krátce orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme ji do polévky. Povaříme, až je zelenina měkká. Před koncem varu přidáme najemno nakrájené kysané zelí, již nevaříme, pouze přivedeme k varu. Hotovou polévku dochutíme třeným česnekem, majoránkou a petrželovou natí.