Zelenivová polévka s kysaným zelím Normy MŠ

ZELENINOVÁ POLÉVKA S KYSANÝM ZELÍM  
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
 
HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda30003000
brambory40080320
mrkev501040
petržel501040
celer501040
kysané zelí501040
cibule1001585
olej2020
česnek1019
sůl1010
majoránka11
kmín11
nové koření (4 ks)0.20.2
zázvor11
kurkuma11
petrželová nať501040
Čistá celkem3648.2
Tepelné ztráty celkem-348.2
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

Brambory očistíme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody spolu s novým kořením, kmínem, zázvorem a kurkumou.
Na oleji osmahneme cibulku, krátce orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme ji do polévky. Povaříme, až je zelenina měkká. Před koncem varu přidáme najemno nakrájené kysané zelí, již nevaříme, pouze přivedeme k varu. Hotovou polévku dochutíme třeným česnekem, majoránkou a petrželovou natí.