Zeleninová polévka s čočkou Normy pro MŠ

ZELENINOVÁ POLÉVKA S ČOČKOU     
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáZtrátaČistá
voda30003000
čočka200200
mrkev1002080
petržel1002080
celer20040160
cibule1001585
olej2020
rajský protlak3030
sůl1010
Mahá1010
sladká paprika11
bobkový list (2 ks)0.50.5
nové koření (3 ks)0.10.5
tymián1.01
citrónová šťáva4040
Čistá celkem3718
Tepelné ztráty celkem-418
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

Čočku namočíme (nejlépe přes noc) do studené vody. Druhý den vodu slijeme a čočku dáme v čerstvé vodě vařit s bobkovým listem, novým kořením a tymiánem do měkka.
Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji. Ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a zpěníme ještě asi na 20 vteřin.
Pak přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a rovněž osmahneme. Nakonec přidáme rajský protlak a sladkou papriku a krátce orestujeme.
Přidáme uvařenou čočku, sůl, zalijeme vodou a povaříme, až je zelenina měkká. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou.