Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
brambory | 450 | 90 | 360 |
mrkev | 50 | 10 | 40 |
petržel | 50 | 10 | 40 |
celer | 50 | 10 | 40 |
kapusta | 50 | 10 | 40 |
cibule | 50 | 7,5 | 42 |
olej | 20 | 20 | |
česnek | 10 | 9 | |
sůl | 10 | 10 | |
majoránka | 1 | 1 | |
nové koření (4 ks) | 0.2 | 0.2 | |
zázvor | 1 | 1 | |
kurkuma | 1 | 1 | |
petrželová nať | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3614.2 | ||
Tepelné ztráty celkem | -314.2 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
Brambory očistíme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody spolu s novým
kořením, zázvorem, kurkumou. Na oleji osmahneme cibulku a krátce orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu.
Pak ji přidáme do polévky spolu s na- krájenou a spařenou kapustou. Krátce povaříme, aby zelenina změkla. Dochutíme česnekem, majoránkou a petrželovou natí.