Vločková polévka Normy pro MŠ

VLOČKOVÁ POLÉVKA    
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáZtrátaČistá
voda30003000
ovesné vločky100100
cibule1001585
olej2020
mrkev1002080
kapusta20040160
smetana 12%250250
sůl1010
Mahá koření1010
kurkuma11
zázvor0.50.5
muškátový květ0.50.5
petrželová nať501040
Čistá celkem3757
Tepelné ztráty celkem-457
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

Na oleji osmahneme cibulku a Mahá koření, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme. Kapustu nakrájíme na nudličky, spaříme a přidáme k mrkvi. Vločky lehce opražíme na sucho a přidáme k zelenině. (Při pražení dáváme pozor, aby se drobné částečky vloček nespálily.) Vše zalijeme vodou, přidáme sůl, kurkumu, muškátový květ a vaříme, až je zelenina měkká. Nakonec vlijeme smetanu, polévku přivedeme k varu, ale již nevaříme. Hotovou polévku sypeme petrželovou natí nebo jemně krájeným pórkem.