Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Ztráta | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
ovesné vločky | 100 | 100 | |
cibule | 100 | 15 | 85 |
olej | 20 | 20 | |
mrkev | 100 | 20 | 80 |
kapusta | 200 | 40 | 160 |
smetana 12% | 250 | 250 | |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
kurkuma | 1 | 1 | |
zázvor | 0.5 | 0.5 | |
muškátový květ | 0.5 | 0.5 | |
petrželová nať | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3757 | ||
Tepelné ztráty celkem | -457 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
Na oleji osmahneme cibulku a Mahá koření, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme. Kapustu nakrájíme na nudličky, spaříme a přidáme k mrkvi. Vločky lehce opražíme na sucho a přidáme k zelenině. (Při pražení dáváme pozor, aby se drobné částečky vloček nespálily.) Vše zalijeme vodou, přidáme sůl, kurkumu, muškátový květ a vaříme, až je zelenina měkká. Nakonec vlijeme smetanu, polévku přivedeme k varu, ale již nevaříme. Hotovou polévku sypeme petrželovou natí nebo jemně krájeným pórkem.