Čočková polévka s kysaným zelím Normy pro MŠ

ČOČKOVÁ POLÉVKA S KYSANÝM ZELÍM   

Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáZtrátaČistá
voda30003000
čočka200200
brambory1002080
mrkev1002080
petržel501040
celer501040
cibule1001585
kysané zelí100100
česnek1019
olej2020
sůl1010
Mahá1010
zázvor11
majoránka11
pórek501040
Čistá celkem3716
Tepelné ztráty celkem-416
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

Čočku namočíme (nejlépe přes noc) do studené vody. Druhý den vodu slijeme a čočku dáme v čerstvé vodě vařit do měkka.
Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji. Ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a zpěníme ještě asi na 20 vteřin.
Pak přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a rovněž osmahneme.
Přidáme uvařenou čočku, sůl, zázvor, na kostky nakrájené brambory. Zalijeme vodou a povaříme, až je zelenina měkká.
Nakonec vložíme nadrobno nakrájené kysané zelí, ale již nevaříme. Dochutíme třeným česnekem, majoránkou a nadrobno nakrájeným pórkem.