Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Ztráta | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
čočka | 200 | 200 | |
brambory | 100 | 20 | 80 |
mrkev | 100 | 20 | 80 |
petržel | 50 | 10 | 40 |
celer | 50 | 10 | 40 |
cibule | 100 | 15 | 85 |
kysané zelí | 100 | 100 | |
česnek | 10 | 1 | 9 |
olej | 20 | 20 | |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá | 10 | 10 | |
zázvor | 1 | 1 | |
majoránka | 1 | 1 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3716 | ||
Tepelné ztráty celkem | -416 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
Čočku namočíme (nejlépe přes noc) do studené vody. Druhý den vodu slijeme a čočku dáme v čerstvé vodě vařit do měkka.
Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji. Ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a zpěníme ještě asi na 20 vteřin.
Pak přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a rovněž osmahneme.
Přidáme uvařenou čočku, sůl, zázvor, na kostky nakrájené brambory. Zalijeme vodou a povaříme, až je zelenina měkká.
Nakonec vložíme nadrobno nakrájené kysané zelí, ale již nevaříme. Dochutíme třeným česnekem, majoránkou a nadrobno nakrájeným pórkem.