Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 3000 | 3000 | |
hrách | 200 | 200 | |
mrkev | 50 | 10 | 40 |
petržel | 50 | 10 | 40 |
celer | 300 | 60 | 240 |
cibule | 100 | 15 | 85 |
olej | 20 | 20 | |
česnek | 10 | 1 | 9 |
bobkový list | 0.1 | 0.1 | |
nové koření | 0.2 | 0.2 | |
paprika | 10 | 10 | |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
oregano | 1 | 1 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3705.3 | ||
Tepelné ztráty celkem | -405.3 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
Přebraný hrách namočíme (nejlépe přes noc) do studené vody. Vodu slijeme a hrách dáme v čerstvé vodě vařit s bobkovým listem a novým kořením do měkka.
Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji, přisypeme Mahá koření a jemně krájený česnek, promícháme a na konec krátce orestujeme sladkou papriku. Přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme. Do takto připraveného základu vmícháme uvařený hrách a zalijeme vodou. Polévku osolíme, přidáme oregano a provaříme, až je zelenina měkká. Do hotové polévky sypeme jemně krájený pórek.