Celerová polévka s hrachem Normy pro MŠ

CELEROVÁ POLÉVKA S HRACHEM
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda30003000
hrách200200
mrkev501040
petržel501040
celer30060240
cibule1001585
olej2020
česnek1019
bobkový list0.10.1
nové koření0.20.2
paprika1010
sůl1010
Mahá koření1010
oregano11
pórek501040
Čistá celkem3705.3
Tepelné ztráty celkem-405.3
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

Přebraný hrách namočíme (nejlépe přes noc) do studené vody. Vodu slijeme a hrách dáme v čerstvé vodě vařit s bobkovým listem a novým kořením do měkka.
Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji, přisypeme Mahá koření a jemně krájený česnek, promícháme a na konec krátce orestujeme sladkou papriku. Přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme. Do takto připraveného základu vmícháme uvařený hrách a zalijeme vodou. Polévku osolíme, přidáme oregano a provaříme, až je zelenina měkká. Do hotové polévky sypeme jemně krájený pórek.