Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
šťáva z kompotu (voda) | 2700 | 2700 | |
kompotované ovoce | 500 | 500 | |
smetana 12 % | 250 | 250 | |
maizena | 50 | 50 | |
cukr | 50 | 50 | |
sůl | 1 | 1 | |
koriandr mletý | 1 | 1 | |
hřebíček (2 ks) | 0.1 | 0.1 | |
Čistá celkem | 3552.1 | ||
Tepelné ztráty celkem | 252.1 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
VAŘENÍ
Základ- kompot, sůl, cukr, koriandr, hřebíček: vaříme asi 10 minut.
Zavářka1- maizena rozmíchaná ve vodě: asi po pěti minutách varu vlijeme do polévky a dobře rozmícháme. Vaříme ještě asi pět minut.
Zavářka2- smetana 12%: přidáme ke konci varu a již nevaříme, pouze přivedeme k bodu varu a ihned odstavíme.
POZNÁMKY:
Kompotované ovoce - je výhodné použít více druhů kompotů odlišných barev.
Kompotová Šťáva - je-li šťávy z kompotu málo, doplníme množství tekutiny vodou.
Cukr - vzhledem k různé sladkosti kompotů, upravíme množství cukru podle chuti.
Popis pokrmu
Polévka má být sladko-nakyslé kořeněné chuti s mléčným nádechem, mírně nahoustlá s kousky ovoce.