Ovocná polévka z kompotu Normy por MŠ

OVOCNÁ POLÉVKA Z KOMPOTU    
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
šťáva z kompotu (voda)27002700
kompotované ovoce500500
smetana 12 %250250
maizena5050
cukr5050
sůl11
koriandr mletý11
hřebíček (2 ks)0.10.1
Čistá celkem3552.1
Tepelné ztráty celkem252.1
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

VAŘENÍ
Základ-   kompot, sůl, cukr, koriandr, hřebíček: vaříme asi 10 minut.
Zavářka1- maizena rozmíchaná ve vodě: asi po pěti minutách varu vlijeme do polévky a dobře rozmícháme. Vaříme ještě asi pět minut.
Zavářka2- smetana 12%: přidáme ke konci varu a již nevaříme, pouze přivedeme k bodu varu a ihned odstavíme.

POZNÁMKY:
Kompotované ovoce - je výhodné použít více druhů kompotů odlišných barev.
Kompotová Šťáva - je-li šťávy z kompotu málo, doplníme množství tekutiny vodou.
Cukr - vzhledem k různé sladkosti kompotů, upravíme množství cukru podle chuti.

Popis pokrmu

Polévka má být sladko-nakyslé kořeněné chuti s mléčným nádechem, mírně nahoustlá s kousky ovoce.