Ovocná polévka z čerstvého ovoce Normy pro MŠ

OVOCNÁ POLÉVKA Z ČERSTVÉHO OVOCE
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
šťáva z kompotu (voda)27002700
čerstvé ovoce1000250750
smetana 12 %250250
maizena5050
cukr5050
sůl11
koriandr mletý11
hřebíček (2 ks)0.10.1
Čistá celkem3802.1
Tepelné ztráty celkem502.1
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3300
Množství jedné porce330

Popis přípravy

DUŠENÍ
Základ-  Očištěné a nakrájené ovoce, sůl, koriandr, hřebíček, olej: nádobu vymažeme olejem a dusíme ovoce asi 10 min, až je měkké. Sůl vkládáme hned na začátku dušení. Koření vkládáme buď se solí nebo v průběhu dušení.

VAŘENÍ
Základ-   Dušené ovoce, voda, cukr: dušené ovoce zalijeme vodou, přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme minimálně 10 min dle zralosti ovoce.
Zavářka1- maizena rozmíchaná ve vodě: asi po pěti minutách varu vlijeme do polévky a dobře rozmícháme. Vaříme ještě asi pět minut.
Zavářka2- smetana 12%: přidáme ke konci varu a již nevaříme, pouze přivedeme k bodu varu a ihned odstavíme.

Popis pokrmu
Polévka má být sladko-nakyslé kořeněné chuti s mléčným nádechem, mírně nahoustlá s kousky ovoce.