Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
šťáva z kompotu (voda) | 2700 | 2700 | |
čerstvé ovoce | 1000 | 250 | 750 |
smetana 12 % | 250 | 250 | |
maizena | 50 | 50 | |
cukr | 50 | 50 | |
sůl | 1 | 1 | |
koriandr mletý | 1 | 1 | |
hřebíček (2 ks) | 0.1 | 0.1 | |
Čistá celkem | 3802.1 | ||
Tepelné ztráty celkem | 502.1 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3300 | ||
Množství jedné porce | 330 |
Popis přípravy
DUŠENÍ
Základ- Očištěné a nakrájené ovoce, sůl, koriandr, hřebíček, olej: nádobu vymažeme olejem a dusíme ovoce asi 10 min, až je měkké. Sůl vkládáme hned na začátku dušení. Koření vkládáme buď se solí nebo v průběhu dušení.
VAŘENÍ
Základ- Dušené ovoce, voda, cukr: dušené ovoce zalijeme vodou, přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme minimálně 10 min dle zralosti ovoce.
Zavářka1- maizena rozmíchaná ve vodě: asi po pěti minutách varu vlijeme do polévky a dobře rozmícháme. Vaříme ještě asi pět minut.
Zavářka2- smetana 12%: přidáme ke konci varu a již nevaříme, pouze přivedeme k bodu varu a ihned odstavíme.
Popis pokrmu
Polévka má být sladko-nakyslé kořeněné chuti s mléčným nádechem, mírně nahoustlá s kousky ovoce.