Bylinkový čaj 330 Normy pro MŠ

BYLINKOVÝ ČAJ: OBECNÁ NORMA PRO 10 PORCÍ - 330 

  
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-330 g Dítě-200 g

HMOTNOST v gramech

Název poživatiny Hrubá Odpad Čistá
základní směs bylinek 6,6   6,6
dochucení kořením 0,8   0,8
pravý čaj 0,8   0,8
cukr 24,8   24,8
citrónová šťáva 27   27
voda 3550   3550
       
Čistá celkem 3610    
Tepelné ztráty celkem -310    
Množství pokrmu pro deset dospělých osob 3300    
Množství jedné porce 330    


Popis přípravy

Do vody dáme cukr a koření, vodu přivedeme k varu a vaříme asi pět minut. Pak částí této vody spaříme pravý čaj (necháme ho louhovat tři minuty) a do zbytku vložíme bylinky. Necháme přejít varem a pak luhovat patnáct minut. Po vyluhování oba čaje spojíme.
(Při přípravě čaje pro více než deset osob si takto připravíme základ.)

Příklady kombinací koření
ČAJ: základní směs, bob. list, nov.koření, hřebíček
ČAJ: základní směs, skořice, zázvor
ČAJ: základní směs, tymián, koriandr
ČAJ: základní směs, majoránka, zázvor
ČAJ: základní směs, anýz, fenykl
ČAJ: základní směs, oregano, zázvor
ČAJ: základní směs, hřebíček, skořice
ČAJ: základní směs, fenykl
ČAJ: základní směs, koriandr
ČAJ: základní směs, zázvor

Na velká množství je nutné objem koření snižovat.