BYLINKOVÝ ČAJ: OBECNÁ NORMA PRO 10 PORCÍ - 200
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
základní směs bylinek | 4 | 4 | |
dochucení kořením | 0,5 | 0,5 | |
pravý čaj | 0,5 | 0,5 | |
cukr | 15 | 15 | |
citrónová šťáva | 12 | 12 | |
voda | 2250 | 2250 | |
Čistá celkem | 2291 | ||
Tepelné ztráty celkem | -291 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2000 | ||
Množství jedné porce | 200 |
Popis přípravy
Do vody dáme cukr a koření, vodu přivedeme k varu a vaříme asi pět minut. Pak částí této vody spaříme pravý čaj (necháme ho louhovat tři minuty) a do zbytku vložíme bylinky. Necháme přejít varem a pak luhovat patnáct minut. Po vyluhování oba čaje spojíme.
(Při přípravě čaje pro více než deset osob si takto připravíme základ.)
Příklady kombinací koření
ČAJ: základní směs, bob. list, nov.koření, hřebíček
ČAJ: základní směs, skořice, zázvor
ČAJ: základní směs, tymián, koriandr
ČAJ: základní směs, majoránka, zázvor
ČAJ: základní směs, anýz, fenykl
ČAJ: základní směs, oregano, zázvor
ČAJ: základní směs, hřebíček, skořice
ČAJ: základní směs, fenykl
ČAJ: základní směs, koriandr
ČAJ: základní směs, zázvor
Na velká množství je nutné objem koření snižovat.