Bylinkový čaj 200 Normy pro MŠ

BYLINKOVÝ ČAJ: OBECNÁ NORMA PRO 10 PORCÍ - 200 

   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech

Název poživatiny      Hrubá    Odpad     Čistá
základní směs bylinek 4   4
dochucení kořením 0,5   0,5
pravý čaj 0,5   0,5
cukr 15   15
citrónová šťáva 12   12
voda 2250   2250
       
Čistá celkem 2291    
Tepelné ztráty celkem -291    
Množství pokrmu pro deset dospělých osob 2000    
Množství jedné porce 200    


Popis přípravy

Do vody dáme cukr a koření, vodu přivedeme k varu a vaříme asi pět minut. Pak částí této vody spaříme pravý čaj (necháme ho louhovat tři minuty) a do zbytku vložíme bylinky. Necháme přejít varem a pak luhovat patnáct minut. Po vyluhování oba čaje spojíme.
(Při přípravě čaje pro více než deset osob si takto připravíme základ.)

Příklady kombinací koření
ČAJ: základní směs, bob. list, nov.koření, hřebíček
ČAJ: základní směs, skořice, zázvor
ČAJ: základní směs, tymián, koriandr
ČAJ: základní směs, majoránka, zázvor
ČAJ: základní směs, anýz, fenykl
ČAJ: základní směs, oregano, zázvor
ČAJ: základní směs, hřebíček, skořice
ČAJ: základní směs, fenykl
ČAJ: základní směs, koriandr
ČAJ: základní směs, zázvor

Na velká množství je nutné objem koření snižovat.