Vaření luštěnin

Zásady pro vaření luštěnin

1. nezbytné:

- luštěniny vždy namáčíme nejméně přes noc (8 - 12 hod.)
- před vařením vodu sléváme
- vaříme v čisté vodě spolu s kořením (bobkový list, nové koření, kmín),            
  s cibulkou, s mořskými řasami
- přivedeme do varu a pak zvolna vaříme do měkka
- sůl přidáváme až ke konci vaření

2. doporučené:

- spolu se solí přidáme další koření (saturejku, bazalku, majoránku, tymián, estragon -> pro zvýšení stravitelnosti a snížení nadýmavosti)
- k vařené luštěnině přidáváme dušenou zeleninu (zvýšíme tím stravitelnost pokrmu)

3. dobré rady na závěr:

- z uvařených luštěnin připravujeme polévky, luštěninové kaše, pomazánky, karbanátky, luštěninové saláty
- nejvhodnější přílohou k luštěninovým pokrmům je zeleninový salát
- nikdy nepodáváme luštěniny s další bílkovinou (jako je vejce, párek -špatná stravitelnost pokrmu)