Zásady pro vaření kaší
1. nezbytné při přípravě:
a) kaší z obilovin
- obiloviny předem namočíme (nejméně přes noc (8 - 12 hodin)
- vaříme ve vodě se špetkou soli, s cukrem, se lžící oleje do měkka
- do rozvařených nebo rozmixovaných obilovin nakonec přidáme mléko a prohřejeme
b) kaší z celozrnné mouky (CM)
- CM a krupici nasucho pražíme
- zvolna vaříme ve vodě se špetkou soli, s cukrem a se lžící oleje do husta
- nakonec rozředíme mlékem a prohřejeme
- pšenici po rozvaření přepasírujeme přes síto na jemný krém - šlem (zejména pro malé děti)
2. doporučené pro kaše z obilovin i z CM:
- kaši vaříme ve vodě, ne v mléce proto, aby se neznehodnocovalo dlouhým varem
- kaši vaříme s kořením (hřebíček, badyán, skořice, koriandr)
- kaše vaříme s cukrem od počátku, docíleme tím vyšší sladkosti při menším množství, než kdybychom sypali cukr na povrch kaše
- přidáme-li ke konci varu dušené ovoce, kaše bude mít svěží chuť a nebude hostnout
- na přípravu kaší můžeme použít i kombinací více obilovin či mouk (jedna je základní, druhá doplňuje v malém množství)
3. dobré rady na závěr:
Uvařené obiloviny můžeme
- podávat jako kaše s kompotem, či s dušeným ovocem,
- zapékat jako nákypy,
- nalít do formiček, vychladit a po vyklopení podávat jako sváteční moučník se šlehačkou a s ovocem
- podávat jako sladký obolný salát s ovocem, s rozinkami a s oříšky
- kaše lze podávat i chucené na slano s cibulkou a se zeleninovým salátem