Zásady při práci s celozrnnou moukou (dále jen CM) v těstech
1. nezbytné:
- používáme CM co nejčerstvější
- poněvadž každá CM má trochu jiné vlastnosti (různá kvalita pšenice, různá kvalita mletí ), dávky tekutin potřebné k zamíchání těsta uvedené v receptech bereme pouze informativně (kvalita CM určuje nasákavost - zpravidla jsou dávky tekutin potřeba vyšší)
- nebojíme se zamíchat řídší těsto (CM vstřebává tekutinu postupně -> těsto časem houstne)
2. doporučené:
- snížíme množství cukru (CM má přirozeně nasládlou chuť)
- snížíme množství tuku (CM neváže tolik tuku, jako bílá mouka {-> tuk pak vytéká na plech}
- snížíme množství kvasnic u kynutých těst -> v CM je jejich chuť výraznější
3. dobré rady na závěr:
- z počátku kombinujeme CM s bílou moukou (zvykáme si CM jíst i zpracovávat)
-postupně zvyšujeme díl CM v těstě
- v řadě receptů můžeme vynechat vajíčka a nahradit je sojovou moukou, mlékem, citronovou šťávou
- CM v těstě chutná po oříšcích - toho lze využít