Zásady pro vaření obilovin
1. nezbytné:
- obiloviny přebereme, propereme
- namáčíme nejméně přes noc (8 -12 hod )
- uvedeme do varu a ztlumíme oheň
- necháme vařit zvola; případně po uvaření necháme dojít
- při vyvaření tekutiny doléváme horkou vodou
2. nutné pro dobrou chuť:
- vaříme se solí, se lžící oleje, s cibulkou a s kořením nejlépe otevřeným na oleji
3. doporučené:
- pestrost pokrmů zajistíme tak, že vaříme více obilovin současně:
např.: v poměru 4 : 1 rýže nebo jáhly s pohankou, kroupy s rýží
- pšenici vaříme tak dlouho, až jsou zrna rozpukaná ( jsou tak lépe stravitelná)
4. dobré rady na závěr:
Obiloviny
- přímo použijeme jako příkrm
- vezmeme za základ pro přípravu dalších pokrmů (rizota, karbanátků,
obilného salátu, zapékaných pokrmů se sýrem a se zeleninou)
- nejsou-li jáhly čerstvé, je nutno je před použitím důkladně spařit
jednou až třikrát; pohanku je možno rovněž spařit, tím se zmírní její chuť