Vaření obilovin

Zásady pro vaření obilovin

1. nezbytné:

- obiloviny přebereme, propereme
- namáčíme  nejméně přes noc (8 -12 hod )
- uvedeme do varu a ztlumíme oheň
- necháme vařit zvola; případně po uvaření necháme dojít
- při vyvaření tekutiny doléváme horkou vodou

2. nutné pro dobrou chuť:

- vaříme se solí, se lžící oleje, s cibulkou a s kořením nejlépe otevřeným na oleji

3. doporučené:
   
- pestrost pokrmů zajistíme tak, že vaříme více obilovin současně:
  např.: v poměru 4 : 1 rýže nebo jáhly s  pohankou, kroupy s rýží
- pšenici vaříme tak dlouho, až jsou zrna rozpukaná ( jsou  tak lépe stravitelná)                                

4. dobré rady na závěr:

Obiloviny
- přímo použijeme jako příkrm
- vezmeme za základ pro přípravu dalších pokrmů (rizota, karbanátků,
  obilného salátu, zapékaných pokrmů se sýrem a se zeleninou)
- nejsou-li jáhly čerstvé, je nutno je před použitím důkladně spařit  
  jednou až třikrát; pohanku je možno rovněž spařit, tím se zmírní její chuť