Zpravodaje ČSVV

Zpravodaj 2007 - jídlo a nemoci

Jídlo a nemoci – workshop (reportáž převzata ze stránek CIV http://www.civ-up.cz/)

"Proč nám chutná nezdravé?"

Na tuto a mnoho dalších otázek ohledně lidského stravování se snažili odpovědět ve svém workshopu s názvem "Jídlo a nemoci" manželé Škvařilovi. Nejprve představili několik zásad pro celkové zlepšení stravovacích návyků, jako vyvarovat se vysokého příjmu živočišných potravin a soli a obohatit jídelníček naopak o obiloviny, ovoce a zeleninu. Zdůraznili úlohu pohybu
a trochu překvapivě také dechu. I ty mohou pomoci při snižování tělesné hmotnosti nebo léčit.
    Většinu času však věnovali vysvětlování rozdílů mezi konvenčním
a alternativním (konkrétně vegetariánským) stravováním. Uvedli mnoho výhod, které plynou z bezmasé stravy. Upozornili ovšem také na chyby, jichž se někteří lidé dopouštějí a kvůli nimž se vegetariánství stává nebezpečným. "Když člověk udělá ve stravování příliš velký krok, vrátí se a raději jí postaru", varovala Ing. Eliška Škvařilová.
    Dotkli se problematiky přirozené chuti, kterou lidé ztratili kvůli chemické úpravě mnohých potravin. Upozornili na to, že bychom k jídlu neměli sedat unavení. Navrhovali, abychom se osvěžili například omytím rukou až po lokty
a opláchnutím chodidel. Těchto několik minut prý povzbudí naši psychiku, jídlo snadněji strávíme, aniž by se dostavil pocit těžkosti (ten samozřejmě závisí i na množství a složení stravy).
    V průběhu workshopu bylo vzneseno množství dotazů a rozpoutávala se bouřlivá diskuse.
    Jeho nejočekávanější fází byla přesto všechno ochutnávka vegetariánských laskomin, jejichž vůně se po celou dobu přednášky linula učebnou, neboť je paní Škvařilová s dcerou připravovala přímo na místě. Než účastníci dolízali své papírové tácky, vyložila také praktické rady pro ty, kteří by si chtěli tytéž pokrmy připravit doma sami.
    Tento workshop mohl být pro mnohé prvním krokem ke změně ve stravování. Možná na cestě k vegetariánství nebo alespoň k nákupu kvalitnějších potravin.
Markéta Fingerová a Jiří Charvát