Publikace

Veřejné zdraví a hospodářské výhody zdanění slazených nápojů

Kelly D. Brownell, Ph.D., Thomas Farley, MD, MPH, Walter C. Willett, MD, Dr.PH, Barry M. Popkin, Ph.D., Frank J. Chaloupka, Ph.D., Joseph W . Thompson, MD, MPH, a David S. Ludwig, MD, Ph.D. 
Spotřeba cukru v jim slazených nápojích je spojena s rizikem vzniku obezity, diabetu a onemocnění srdce1,2,3, Jsou to pádné důvody pro snížení spotřebytěchto nápojů. Cukrem slazené nápoje jsou nápoje, které obsahují sladidla, jako sacharóza, ovocný cukr nebo koncentráty z ovocných šťáv, které mají podobné metabolické účinky.

Zdanění bylo navrženo jako prostředek ke snížení příjmutěchto nápojů, a tím i snížení nákladů na zdravotní péčia také jako prostředek generování výnosů, které vlády mohou využít pro podporuzdravotních programů.4,5,6,7 . [Plný text tohoto článku v AJ].