Sója po štýrsku Normy pro MŠ

SÓJA PO ŠTÝRSKU
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda500500
sója4001000
brambory1000200800
kapusta30060240
cibule20030170
mrkev15030120
celer501040
olej3030
sůl1010
loupaný citron805030
Mahá koření1010
nové koření0.20.2
bobkový list0.10.1
tymián0.50.5
pepř celý0.50.5
pórek501040
Čistá celkem2991
Tepelné ztráty celkem-491
Množství pokrmu pro deset dospělých osob2500
Množství jedné porce250

Popis přípravy
   
Sóju namočíme nejlépe přes noc. Vaříme 60 minut. Solíme před koncem vaření až je sója měkká.
OSMAHNUTÍ
Základ-   Očištěná a nakrájená cibule, olej: na oleji osmahneme cibuli asi 10-15 minut.
Zavářka- Mahá koření: ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a necháme zpěnit ještě asi 20 vteřin.
Přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev, celer a na nudličky nakrájenou a spařenou kapustu, sůl,nakrájený a oloupaný citron, koření. Zalijeme vodou a zvolna dusíme, nejlépe v troubě až jsou brambory měkké.
Před koncem dušení přidáme sóju a necháme společně prohřát.
Hotový pokrm posypeme krájeným pórkem.

Poznámka:
Vodu přidáváme opatrně, aby pokrm nebyl řídký, ale pouze šťavnatý.