Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
čočka | 300 | 1000 | |
mrkev | 1500 | 300 | 1200 |
olej | 20 | 20 | |
citrony (šťáva) | 100 | 80 | 20 |
sůl | 10 | 10 | |
kmín mletý | 1 | 1 | |
majoránka | 1 | 1 | |
bobkový list | 0.1 | 0.1 | |
nové koření | 0.5 | 0.5 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 2292.6 | ||
Tepelné ztráty celkem | -292.6 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2000 | ||
Množství jedné porce | 200 |
Popis přípravy
Čočku přebereme, namočíme přes noc a druhý den uvaříme v čisté vodě spolu s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Dvacet minut před koncem varu osolíme.
Mrkev očistíme a nakrájíme na drobné kostičky anebo nahrubo nastrouháme.
Na oleji krátce osmahneme mletý kmín a přidáme připravenou mrkev, osmahneme ji, zalijeme uvařenou čočkou a pod pokličkou dusíme až je mrkev měkká. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou a majoránkou.