Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-60 g Dítě-30 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 420 | 420 | |
pohanka | 80 | 80 | |
cibule | 100 | 15 | 85 |
hlávkové zelí | 100 | 20 | 80 |
rajský protlak | 50 | 50 | |
česnek | 10 | 1 | 9 |
olej | 20 | 20 | |
sůl | 6 | 6 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
oregano | 1 | 1 | |
pórek (cibule) | 50 | 10 | 40 |
citrónová šťáva | 80 | 60 | 20 |
Čistá celkem | 821 | ||
Tepelné ztráty celkem | -221 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 600 | ||
Množství jedné porce | 60 |
Popis přípravy
Pohanku přebereme (můžeme předeme namočit), zalijeme vodou, osolíme a asi 20 minut vaříme na hustou kaši.
Zelí rozebereme na listy, očistíme, spaříme a nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a Mahá koření. Orestujeme rajský protlak. Přidáme najemno nakrájené zelí a chvíli podusíme spolu s oreganem. Smícháme spolu s uvařenou pohankovou kaší a dochutíme citrónovou šťávou.
Mažeme na opečený chlebánek (chléb) a zdobíme jemně krájeným pórkem, jemně strouhanou zeleninou, kyselím zelím.