Vyberte si z hlavních oblastí našeho portálu

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svém Technical Report Series 916: DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES, strana 131 kapitola 5.7.5  dochází v roce 2003 ke stejným závěrům, ke kterým došla i Odborná skupina pro nutrici (OSpN) ČSVV již v květnu 2002. Tyto své závěry OSpN rozeslala ještě v témže roce předním světovým odborníkům na problematiku vápníku.

1. Především se jedná o uznaní existence vápníkového paradoxu, kdy dochází k vyššímu výskytu zlomenin v zemích s vyšším příjmem vápníku oproti zemím s jeho nízkým příjmem

With regard to calcium intakes to prevent osteoporosis, the Consultation referred to the recommendations of the Joint FAO/WHO Expert Consultation on Vitamin and Mineral Requirements in Human Nutrition (18) which highlighted the calcium paradox. The paradox (that hip fracture rates are higher in developed countries where calcium intake is higher than in developing countries where calcium intake is lower) clearly calls for an explanation.

2. Vápníkový paradox způsobuje zvýšená konzumace živočišných bílkovin

To date, the accumulated data indicate that the adverse effect of protein, in particular animal (but not vegetable) protein, might outweigh the positive effect of calcium intake on calcium balance.

3. Skupiny s nižším příjmem živočišných potravin mohou mít nižší příjem vápníku

The report also acknowledged that strong evidence was emerging that the requirements for calcium might vary from culture to culture for dietary, genetic, lifestyle and geographical reasons. Therefore, two sets of allowances were recommended: one for countries with low consumption of snímal protein, and another based on data from North America and Western Europes (18). 

4. Dostačující množství vápníku je 400 – 500 mg na den (OSpN navrhuje 400 – 600 mg)

 

Disease-specific recommendations In countries with a high fracture incidence, a minimum of 400--500 mg of calcium intake is required to prevent osteoporosis.

 

Další významnou skutečností je fakt, že zvýšení příjmu vápníku nad mez navrhovanou OSpN i WHO zvyšuje potřebu především hořčíku. Proto zvýšený příjem vápníku ve stravě vegetariánů nad cca 1000 mg za den vede k vytváření nedostatku hořčíku.

Doklad číslo 18, na který se odvolává WHO Technical Report Series 916 v kapitole 5.7.5 o vápníku je  Vitamin and mineral requirements in human nutrition. Report of the Joint FAO/WHO Expert Consultation. Geneva, World Health Organization, Tato práce v kapitole o vápníku skutečně obsahuje dvoje doporučení oproti jednomu v předcházejícím vydání z roku 1998.

 

Zpracoval

 

Jaroslav Škvařil

Člen OSpN ČSVV

 

 

 

 

TOPlist

NAVRCHOLU.cz