Doporučené informace

XXIV. ukázka

 


XXIV. ukázka z knihy
Výživa pro člověka a Zemi od Christiana Opitze

DÍL IV. - VÝŽIVA PRO NOVÝ SVĚT - 6 TVŮRČÍ KUCHYNĚ SE SYROVOU STRAVOU

 

  Ze syrových potravin je možné vyčarovat i v tepelně nezpracované formě nejrůznější kulinářské požitky. Předpokladem pro to je dobrá kvalita surovin. Oleje, med, ořechy, semena, obilí i veškeré koření by se měly nakupovat výhradně v obchodech se zdravou výživou, protože v běžných obchodech jsou většinou velmi znehodnocené. I při nákupu  ovoce a zeleniny je třeba dávat vždy přednost ekologicky  pěstovaným produktům.
   
      Klíčky
  
   Pěstování klíčků patří ke každodenní praxi v kuchyni  zdravé výživy. Používají se k tomu zavařovací sklenice nebo keramické misky, méně vhodné jsou nádoby umělohmotné nebo porcelánové.
   Semínka se krátce opláchnou a namočí do vody na 6-12 hodin. Po namočení se přebytečná voda odleje a nádoba se zakryje. Ráno a večer se semena proplachují vodou.
   Doba klíčení závisí na druhu semene a ročním období. V létě klíčí semena výrazně rychleji, než  v chladnějších  obdobích. Slunečnicová semena mohou být dobře naklíčena již po 24 hodinách, obilná zrna potřebují přibližně 2 dny. Vojtěška  a luštěniny  klíčí nejdéle.
   Přesné dodržování určité doby klíčení není nutné. Důležitým kritériem pro  dobu klíčení je také vlastní chuť. Např. mladé slunečnicové klíčky mají chuť jemnou, starší klíčky ostrou.
   Zbylé klíčky uchováváme ve vlhkém plátně v ledničce. Máme-li někdy příliš mnoho naklíčených obilných zrn, můžeme je použít pro výrobu chleba (viz recepty).
   
      Mladé zelené rostlinky
  
   Esejci jedli pravidelně trávy a rostliny ve stádiu vzrůstu, přičemž je sklízeli bezprostředně před požíváním. Tím  přijímali nejvyšší míru životní energie. V tomto století byla tato praxe znovu objevena Szekelym a Ann Wigmorovou. Ann Wigmorová si všimla, že její domácí opička, vždy když byla nemocná, jedla plevel, který vyškubávala z květináčů. Jelikož měla sama velké zdravotní problémy, začala se Ann po určitou dobu živit převážně mladými travinami, což vedlo k obnovení jejího zdraví. Časem vypracovala několik jednoduchých technik, kterými je možné opatřit si tu nejlepší zeleninu ve vlastním bytě.
   K pěstování výhonků a mladých rostlin pšenice, pohanky a slunečnice vezmeme misku naplněnou 2 cm půdy.   Měla by být použita nehnojená půda  ze záhonů nebo z lesa. Semena přes noc navlhčíme a pak položíme na zeminu. Zaléváme podle potřeby. Zemina má být stále vlhká, aniž by semena stála ve vodě.
   Výhonky rostou rychleji, když je během prvních dvou dnů zakryjeme víkem. Potom by se ale mělo víko  odstranit, aby se ke klíčícím rostlinám mohlo dostávat pronikat světlo. Vše umístíme na světlém místě, rostlinky by však neměly  být zahřívány intenzívním slunečním zářením.
   
      Použití šťávy z pšeničných výhonků

   Pšeničné výhonky sklidíme po 10 -14 dnech tak, že je  odstřihneme co nejníže.. Výhonky mají tak vysoký obsah celulózy, že je nejvhodnější zpracovat je  na odšťavovači. Na rozdíl od ovoce nebo zeleniny se ze  šťávy z pšeničných výhonků neztratí žádné hodnotné vitální látky. Zpočátku nepijeme víc než 1 polévkovou lžíci šťávy deně.. Doporučuje se podržet šťávu několik okamžiků v ústech, než ji spolkneme. Pomáhá to k rychlejšímu zhojení zánětů dásní.
   Časem může být toto množství zvyšováno, přičemž většinou není třeba pít více než 50 ml denně. Šťávu z výhonků  pijeme vždy nalačno, abychom tím dosáhli maximální účinnosti. Pokud se zdá být chuť zpočátku příliš intenzívní, je možné šťávu zředit libovolným množstvím vody.
   Zelené rostlinky slunečnic a pohanky sklízíme v 7. dnu růstu. Výborně se hodí na saláty a syrové polévky. Odšťavování není potřebné,  protože obsah celulózy není vyšší než v jiných druzích zeleniny.  Je důležité, aby mezi sklizní a požitím výhonků a rostlinek uplynula co nejkratší doba. Zbylá půda  se včetně kořínků zkompostuje. Po několika měsících takto dostaneme velmi úrodnou kompostovou půdu. . Přitom je třeba dbát na to, aby se do kompostu nedostaly žádné zbytky ovoce.
   
      RECEPTY  SYROVÉ  STRAVY
   
      Rejuvelak
  
   Rejuvelak je tekutina vynalezená Ann Wigmorovou, která umožňuje obohacení jídelníčku syrové stravy neobvyklými předpisy. K získání této tekutiny, chutnající jako kyselé mléko potřebujeme naklíčená pšeničná zrna. Ta dáme s trojnásobným množstvím vody do nádoby, zakryjeme a necháme stát 24 hodin. Hotový Rejuvelak slijeme. Je možné ho uchovat i několik dní v ledničce. Zrna pak mohou být k výrobě Rejuvelaku použita ještě 2x.
   Uvolněním enzymů z vyklíčených zrn je hotový Rejuvelak enzymaticky velmi aktivní tekutinou. Může být proto velmi dobře použit k výrobě fermentovaných syrových potravin, např. sýra z ořechů a semen.
   Nemáte-li právě Rejuvelak, můžete u mnohých receptů použít také VitaPur, enzymaticky velmi bohatý zdravý nápoj.
      
   POLÉVKY ZE SYROVÝCH SUROVIN
  
   Pomocí dobrého mixéru lze vyrábět aromatické polévky bez vaření. Možnosti variací jsou neomezené. Následující recepty by měly být chápány jako podněty a nemusí být přesně dodržovány. Doporučujeme přidat do polévky celá vyklíčená semena nebo navlhčené řasy, abychom měli co žvýkat, protože jinak má většina lidí sklon jídlo příliš rychle hltat.
   
     Luštěninová polévka
  
1 šálek naklíčených luštěnin
1-2 šálky naklíčených semínek vojtěšky
1 jablko
1 lžička bylinkové soli
špetka kajenského pepře
Rejuvelak nebo VitaPur - libovolné množství
Nejprve na sítu protlačíme naklíčené luštěniny s Rejuvelakem nebo VitaPurem a pak krátce pomixujeme ostatní přísady.

Energetická polévka

Rejuvelak nebo VitaPur
1 avokádo
1 šálek slunečnicových nebo pohankových naklíčených rostlinek
1 rajče
1 lžíce slunečnicového oleje
tamari,  kari a další koření podle chuti
Všechny přísady promixujeme na krémovou konzistenci.

Krémová polévka z dýně

Rejuvelak nebo VitaPur
2 šálky dýňové masy
1 malá hruška
1 lžíce mandlové kaše¨ (někteří výrobci nabízejí syrovou mandlovou kaši)
kari, tamari nebo mořská sůl
2 lžíce slunečnicového oleje
Všechny přísady kromě oleje rozmixujeme, olej do běžícího mixéru přidáme nakonec. Spojením lecitinu v mandlové kaši s olejem se hmota zahustí.. Tímto způsobem mohou být veganským způsobem vyrobeny omáčky majonézového typu a krémové polévky.

Krémová kukuřičná polévka

2 klasy čerstvé kukuřice
1 lžíce mandlové kaše
1/2 banánu
1 lžička kvasnicových vloček
kari, pepř, bylinková sůl
Rejuvelak nebo VitaPur
2 lžíce mandlového nebo slunečnicového oleje
Příprava je stejná s přípravou  krémové dýňové polévky.

Boršč

2 šálky nastrouhané červené řepy
1 velké avokádo
2 malá jablka
1/2 šálku tři dny klíčených slunečnicových semínek
česnekový prášek, pepř, případně zázvor
trochu vody
Všechno dohromady rozmixujeme.

Koprová polévka

1 salátová okurka
1/2 avokáda
hodně čerstvého kopru
2 lžíce krátce naklíčených slunečnicových semínek
několik třešňových rajčat
Rajčata rozpůlíme, všechny ostatní přísady rozmixujeme, rajčata přidáme do hotové polévky a ozdobíme trochou kopru.

Rajčatová polévka

4 - 5 středně velkých rajčat
1 lžíce mandlové kaše 1 lžička medu
1/2 lžičky octa
1/2 lžičky bylinkové soli
1/4 lžičky papriky
oregano
Všechny přísady až na oregano rozmixujeme, hotovou polévku nalijeme do malých šálků a navrch přidáme trochu oregana.

SALÁTY A Š(AVNATÉ SPECIALITY

Pestrý salát z naklíčených semen

1/2 šálku semínek vojtěšky
1/2 šálku slunečnicových semínek
1/2 šálku špaldy (druh pšenice)
cca 1/3 salátové okurky na plátky rozkrájené
několik listů zeleného salátu
velké jablko rozkrájené na kostičky
2 - 3 rajčata rozkrájená na osminky
1 avokádo

Tyto přísady dobře promísíme a na to přidáme:
2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
1 lžíce ovocného nebo bylinkového octa
1 - 2 lžičky rozsekaného jetele
1 - 2 lžičky směsi salátových bylinek
1 lžíce Tamari
Ještě jednou vše promícháme a  obložíme naklíčenými vojtěškovými  semínky.

Jablečno - mrkvový salát

2 šálky nastrouhané mrkve
2 šálky nastrouhaných jablek
1/2 šálku vlašských ořechů
1/2 šálku krátce naklíčených slunečnicových semínek
trochu mandlového nebo slunečnicového oleje
trochu citrónové šťávy
1-2 lžičky medu
skořice
Všechny přísady dobře promísíme a trochu pokapeme citrónem.

Brokolice se sezamem

3 velké brokolice
Stonky brokolice  jemně nastrouháme, růžičky  posekáme a polijeme omáčkou.

Omáčka:
1 šálek Rejuvelaku nebo VitaPuru
1 lžička hořčice
1 lžička zeleninového extraktu nebo bylinkové soli
1 lžička kvasnicových vloček
1/2 avokáda
Zpracujeme v mixéru na omáčku, nalijeme na brokolici a posypeme sezamovými semínky, navlhčenými přes noc.

Pikantní hruškový salát

1/2 kg zralých hrušek
3 lžíce namočených rozinek
1 lžíce mandlové kaše
1/2 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
2 lžíce medu
2 lžíce citrónové šťávy
na špičku nože rozemletého hřebíčku, muškátu a kardamomu čerstvě nastrouhaný zázvor
Hrušky rozkrájíme na plátky,přidáme ostatní přísady a opatrně rozmícháme.

Květák s ořechovou omáčkou

1 středně velký květák
Nastrouháme na hrubém struhadle.

Omáčka:
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce nastrouhaných vlašských ořechů
šťáva z půlky citrónu
1 lžička medu
trochu hořčice
bylinková sůl
Všechny přísady dobře promícháme a přidáme ke květáku.

Salát z jablka a červené řepy

1/2 nastrouhané červené řepy
1 jablko rozkrájené na jemné plátky
1 lžíce navlhčených rozinek
1 lžíce slunečnicového oleje
1/4 lžičky skořice
na špičku nože muškátového květu
bylinková sůl
Všechny přísady dobře promícháme.

Čočkový salát

2 šálky naklíčené čočky
1 hruška rozkrájená na plátky
2 nastrouhané mrkve
1 - 2 lžíce oleje dle volby
šťáva z 1 pomeranče
1 lžička jablečného octa
skořice, kari
Všechny přísady promícháme a posypeme lžící strouhaných mandlí.

Vojtěškový salát

1 - 2 štěrbáky
250 g vyklíčené vojtěšky
1 rajče
1 citrón

Omáčka:
1 - 2 strouhané mrkve
150 g lískových ořechů
trochu citrónové šťávy, pepř, mořská sůl, med
Suroviny na omáčku  promícháme a vodou naředíme na požadovanou konzistenci. Listy štěrbáku rozložíme na mísu, do omáčky přidáme naklíčenou vojtěšku  a nalijeme ji  na listy. Obložíme rajčaty a proužky citrónu.

Okurky naložené v kopru

1/4 salátové okurky
1/4 šálku vody
2 lžíce bylinkového octa
1 lžička bylinkové soli
1/2 lžičky medu
trochu čerstvého kopru
Smícháme vodu s octem a ve směsi rozpustíme med. Přidáme jemně nasekaný kopr, bylinkovou sůl a na velmi jemné plátky nakrájenou okurku. Vše uzavřeme do sklenice. Podle chuti lze uchovat v ledničce několik dnů až týdnů. Tekutina může být použita několikrát, přitom však by měl být přidán čerstvý kopr a případně dávka octa.

Chléb esejců (základní recept)

Naklíčenou pšenici zpracujeme na kaši, k tomu přidáme čerstvě namletou celozrnnou mouku, až se vytvoří pevné těsto. Trocha oleje, špetka mořské soli a trocha kmínu doplní chuť a konzistenci. Těsto vyválíme na tenké placky (ne víc než 0,5 cm silné, mající 15-20 cm v průměru) a svineme je. Sušíme v troubě 3 - 4 hodiny při 40 - 50 (C. Troubu necháme pootevřenou, aby mohla ucházet pára a chléb se nezahříval na víc než na 40 (C. Uchová si tak hodnotu syrového pokrmu.
Tento recept může být chuťově jakkoli pozměňován.

Bylinkové máslo

1/2 šálku mandlí asi 5 hodin vlhčených
4 lžíce oleje
3 lžíce vody
1 lžička bylinkové soli
1/2 lžičky kopru
Mandle necháme okapat a semeleme, přidáme ostatní přísady a dobře promísíme.

Sýr ze semínek (základní recept)

2 šálky rozdrcených slunečnicových semen
1- 2 šálky Rejuvelaku nebo VitaPuru
tamari,  pepř, bazalka
Slunečnicová semínka rozmixujeme s Rejuvelakem nebo VitaPurem a necháme stát 24 hodin. Přebytečnou tekutinu přecedíme přes jemné síto, sýr okořeníme a případně dáme na několik hodin  vychladit.
Tento recept může být různě pozměňován. Sýr lze vyrábět z jakýchkoli druhů  ořechů nebo semen. Také koření může být přidáváno podle vlastní chuti. Místo rozdrcených čerstvých  semen se dají použít naklíčená rozmixovaná  slunečnicová semena.

Sýr ze semínek - Guacomole

2 šálky sýra ze semínek
1/2 šálku na kostky nakrájené cukety
1/2 šálku rajčat
1/2 šálku paprik
1/2 šálku okurek
1 šálek naklíčené vojtěšky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce čerstvých zahradních bylinek
mořská sůl, pepř
Všechny přísady dobře promícháme.

Ořechový sýr

1/2 šálku hmoty z para ořechů nebo mandlí
1/2 šálku kvasnicových vloček
1/2 lžíce oleje
1/2 lžičky kari
1/2 lžičky bylinkové soli
špetka pepře
Půl šálku ořechů jemně umeleme a 5 hodin vlhčíme ve 2 šálcích vody. Přidáme ještě půl šálku vody, rozmixujeme, necháme prokapat plátnem a pak v plátně vymačkáme.
V plátně zůstane ořechová masa a odkapaná tekutina je dobře chutnajícím ořechových mlékem.
Ořechovou masu smícháme s ostatními přísadami.

Sýr na krájení

1/2 šálku kvasnicových  vloček
1/4 šálku mandlové kaše
1/2 lžičky bylinkové soli
1/4 lžičky sladké papriky
na špičku nože kayenského pepře
1 lžička vody
Kvasnicové  vločky smícháme s kořením a přidáme mandlovou kaši.  Vše dobře promícháme vidličkou a prohněteme, aby se olej z mandlové kaše   promísil s kvasnicovými vločkami. Přidáme trochu vody a ještě jednou dobře prohněteme. Ze sýra vytvarujeme kouli, kterou  dáme do ledničky.

Kaše z dýňových semen

1 šálek navlhčených dýňových semen
1 šálek navlhčených slunečnicových semen
tamari, česnekový prášek, pepř, bazalka
Všechny přísady dáme do vysoké nádoby a rozmixujeme. .
Tato kaše  se výborně hodí k obohacení salátů, polévek a jako pomazánka na chléb.

Rajčatová pasta

2 rajčata
1/2 šálku kvasnicových  vloček
1 lžička bylinkové soli
1/2 lžičky medu
1/2 lžičky sladké papriky
1/4 lžičky hořčice
oregano
Rajčata rozmixujeme a smícháme s ostatními přísadami. Tato směs se hodí jako pomazánka na chleba.

Pomazánka z avokáda

1 avokádo
šťáva z citrónu
bylinková sůl
pepř
Avokádo rozmačkáme vidličkou a smícháme s ostatními přísadami.

Plněné cukety

4 cukety
1 šálek dýňové kaše
4 rajčata
směs koření na pizzu
kvasnicové  vločky
Cukety po délce rozpůlíme a opatrně vydlabeme. Dužinu využijeme jinak. Vydlabané cukety naplníme dýňovou kaší  a nakrájenými rajčaty. Posypeme drožďovými vločkami a směsí koření na pizzu. Dáme péct do trouby na 30 minut při 45-50 oC.

Sushi

4 velké listy mořských řas nori
1 šálek semínkového sýra 1 šálek strouhané mrkve smíchané se změklými, na plátky rozkrájenými řasami a citrónovou šťávou
Listy řas nori  na několik vteřin ponoříme do vody, aby změkly. Na ně dáme sýr ze semínek a mrkvovou směs a svineme.

M Ü S L I

Pod názvem müsli se nyní v obchodech prodává mnoho věcí, které nemají se zdravou výživou nic společného. Abychom dostali opravdu dobré müsli ze syrové stravy, bude nejlepší, když se spolehneme na vlastní přípravu.

Pohankové müsli

3 - 5 lžic pohanky
2 lžíce naklíčené pohanky
1- 2 hrušky rozkrájené na malé kousky
skořice, trochu medu
Pohanku rozdrtíme a necháme přes noc změknout ve stejném množství vody tak, aby nemusela být žádná přebytečná voda odlita. Příští den smícháme změklý šrot s ostatními přísadami.

Müsli z manga

1 mango
2 banány
3 lžíce pšenice špaldy
2 lžíce naklíčených slunečnicových semen
vanilkový prášek
Banány s polovinou dužiny z manga, trochou vody a vanilkovým práškem rozmixujeme, přidáme umletou špaldu a na vrch ozdobíme druhou polovinou na plátky nakrájeného manga.

Slívové müsli

30 dkg slív
šťáva z 1 pomeranče
3 lžíce šrotovaného namočeného obilí podle vlastní volby
2 lžíce naklíčených slunečnicových semen
skořice, med
Polovinu slív s pomerančovou šťávou, skořicí a medem rozmixujeme, zbytek slív rozčtvrtíme a dáme s ostatními přísadami do pyré.

Müsli ráje

2 šálky čerstvého ananasu
1 šálek směsi naklíčených semínek (špalda, pohanka, slunečnice)
2 banány
1/4 šálku rozdrcených mandlí
vanilka
Jeden banán s mandlemi a troškou vody rozmixujeme, druhý banán nakrájíme na tenké plátky a dáme s naklíčenými semínky a anasem nakrájeným na kostky do pyré. Ochutíme vanilkou.

SLADKÁ  JÍDLA

Kompot ze slív

 18 slív
1 šálek Rejuvelaku nebo VitaPuru
1 lžíce medu
trochu citrónové kůry
skořice
Čtyři slívy s Rejuvelakem nebo VitaPurem, skořicí a citrónovou kůrou rozmixujeme, ostatní slívy rozpůlíme a přelejeme omáčkou.

Mražený banánovo - kokosový krém

3  4 banány
150 g  čerstvé kokosové dužiny
3 - 4 lžíce medu
2 lžíce citrónové šťávy
1 - 2 lžičky vanilkového prášku
skořice
Banány nakrájíme na malé kousky a na několik hodin dáme zmrazit. Potom je s ostatními přísadami rozmixujeme a ihned podáváme. Posypeme trochou skořice a strouhaného kokosu.

Osvěžující krém

4 banány
šťáva ze dvou citrónů nebo 6 lžic VitaPuru
2 lžíce medu
Všechny přísady rozmixujeme s trochou vody.Podáváme s čerstvým ovocem podle sezóny.

Broskvový koktejl

šťáva ze 4 pomerančů
6 zralých broskví
2 lžíce citrónové šťávy
Všechny přísady rozmixujeme při vysokých otáčkách .

Jablkový koláč

4 hotové esejské chleby
(okořeněné skořicí místo kmínu)

Směs:
6 jablek
2 lžíce namočených rozinek
2 lžíce nasekaných lískových oříšků nebo mandlí
med, skořice, citrónová šťáva
Jablka najemno nastrouháme a smícháme s ostatními přísadami. Tuto směs dáme na esejský chléb a případně necháme  20 minut vychladit.

Mrkvový koláč

1 šálek rozdrcených slunečnicových semen
3/4 šálku strouhané mrkve
1/2 šálku kokosové moučky
1 lžíce medu
šťáva  z poloviny citrónu
trocha citrónové kůry
Přísady zpracujeme a dáme do koláčové formy. Poté formu překlopíme na talíř. Koláč výborně chutná s krémem z rozmixovaných banánů, vanilky a medu.

Borůvkový dort

Korpus::
2 zralé banány
1 1/4 šálku rozdrcených mandlí
1/2 lžičky vanilky
Banány rozmixujeme, přidáme mandle a vanilku a dáme do koláčové formy.

Náplň:
4 šálky borůvek
1/2 šálku datlí namočených ve ?  šálku vody
2 banány
2 lžičky lněného semene Jeden šálek borůvek s datlemi i s vodou,lněnými semeny,  a banány rozmixujeme do krémové konzistence, ostatní borůvky přidáme celé. Na několik hodin umístíme v chladu.

Borůvkové  zákusky

1 1/2 šálku borůvek
1 šálek medu
rozdrcené mandle
strouhaný kokos
Borůvky rozmačkáme, smícháme se stejným množstvím medu, přidáme rozdrcené mandle, až vznikne pevná hmota, ze které tvoříme malé kuličky.

Ovocný  koláč

Korpus:
100 g  jemně rozemleté pšenice
100 g  sušených švestek
100 g  namočených fíků
150 g umletých mandlí nebo lískových oříšků
1-2 lžičky skořice
eventuálně trochu mandlové kaše
Švestky a fíky rozmixujeme a s ostatními přísadami prohněteme. Hmotu rozložíme na dno rozvírací dortové formy a asi  3 hodiny necháme vysušit v troubě s pootevřený dvířky  při teplotě 50 (C.

Poleva:
300 g para ořechů přes noc namočených
250 g datlí 2 hodiny máčených ve 3 šálcích vody
50 g namočených rozinek
1 jablko nakrájené na kostičky
1 lžička  vanilky

Para ořechy jemně umeleme a se 1/4 šálkem vody z namočených datlí rozmixujeme. Krémovou masu necháme odkapat přes plátno. Takto získáme výborné para mléko, které může být mnohostranně použito. Ořechovou masu smícháme s rozinkami a kousky jablek. Datle se zbytkem vody rozmixujeme a smícháme s ořechovou masou. Polevu nalijeme na korpus, podáváme studené.

Palačinky

200 g jemně rozemleté pšenice
50 g jemně rozemletých mandlí
1-2 lžičky skořice
1/2 lžičky vanilky
Přísady dobře promícháme a přidáme tolik vody, aby se vytvořilo těsto, které můžeme hníst. Těsto rozdělíme na malé kuličky a každou kuličku rozválíme na tenkou placku. Placky necháme asi 2 hodiny schnout při 50 (C v troubě. Vysušené placičky polejeme omáčkou a svineme je. . .

Vanilková omáčka:
Cca 40 ml mléka z para ořechů se 6 namočenými datlemi, dvěma banány a vanilkou rozmixujeme.


TOPlist

NAVRCHOLU.cz